От 15 февруари 2021 г. всички лица, пристигащи в Англия от страните в т.нар. „червен списък“ (може да бъде намерен на следния линк: https://www.gov.uk/guidance/transport-measures-to-protect-the-uk-from-variant-strains-of-covid-19#travel-bans-to-the-uk—banned-countries), трябва да са под карантина в одобрен от правителството хотел за 10 дни. Пристигащите от и транзитно преминаващите през тези държави няма да може да използват т.нар. “test to release scheme” (възможност за предсрочно приключване на карантината), чрез която може да се освободят от карантината, като направят тест за Covid-19 след изтичането на 5-ия ден от карантинния период. За пристигащите от страни, непопадащи в посочения по-горе списък, схемата “test to release” е приложима.

При влизане в Шотландия изискването за карантина в хотел се прилага за пристигащите от всички страни с изключение на Република Ирландия.

От 15 февруари т.г. правителството планира, в допълнение към действащите към момента мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, да въведе по-строги ограничения по отношение на влизането в Обединеното кралство. Предвижда се въвеждане на задължение за пристигащите в Англия лица да направят 2 теста за Covid-19 – на втория и на осмия ден от карантината.
Резервациите за хотел и за тестове за COVID-19 ще се правят чрез специален онлайн портал.
Очаква се промяна във формуляра Public Health Passenger Locator Form, в който ще се въвежда информация във връзка с изпълнението на новите мерки (тестове и карантина в хотел).
Информация относно резервация в карантинни хотели и тестове ще бъде публикувана допълнително.
Препоръчваме пътуващите регулярно да следят за актуална информация на британския правителствен сайт www.gov.uk.

Припомняме, че към настоящия момент няма забрана за влизане в страната спрямо пътуващите от Република България лица.
Всички пътници, пристигащи в Обединеното кралство, са длъжни да предоставят данни за своето пътуване чрез попълване на Passenger Locator Form (наличен на следната уеб страница – https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk). Освен това те трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за Covid-19, направен до 72 часа (3 дни) преди тяхното заминаване.
Тестът трябва да отговаря на стандартите за ≥ 97%, специфичност, ≥ 80% чувствителност при вирусни натоварвания над 100 000 копия / ml.
Това може да включва тестове като:
• тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP)
• антигенен тест.

Предвидени са изключения, при които тестът преди пътуване до Обединеното кралство не е задължителен – https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-testing-for-people-travelling-to-england#exemptions–people-who-do-not-need-to-take-a-test.

За всички, пристигащи в Обединеното кралство, остава в сила и правилото за задължителната 10-дневна карантина. Изключение от тази норма е предвидено за пътуващите от Общата пътническа зона и за определени категории лица – https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules.

Author

Comments are closed.