Катманду е разположен във висока долина,заобиколена от терасирани хълмове. Градът е вратата към Хималаите. Столица на Непал е от 1769 г. и е най-голям град в страната. От Катманду излитат двумоторните самолети до Лукла-най-близкото летище до Еверест и изходния пункт за покоряването му-Намче Базар.
Днес Катманду е културен и образователен център в страната. Тук се намират Националният музей, Нумизматичният музей, Националната и Централната библиотеки, Университетът Трибхуван, Националния колеж и др. Градът и околностите му са богати на уникално красиви храмове и пагоди и изобилие от забележителности. Любими на туристите са храмът-манастир на живата богиня Кумари, древният кралски дворцово-храмов комплекс Хануман Дхока, старият централен площад Дурбар, хиндуисткия комплекс Пашупатинат, будисткият храм на маймуните и др.
Районът Тамел е много привлекателен за туристите. Тук са кръчмите, в които са отсядали легендарните Битълс и Йоко Она, Боб Дилън, покорителя на Еверест-Едмънд Хилари.

https://www.qatarairways.com/en-bg/homepage.html?gclid=CjwKCAiA_MPuBRB5EiwAHTTvMWJdNonC0vhhhUeGifqhiuiuHxqeWH0Q4R9wUVKjWojn21GFkaz2NBoCCWQQAvD_BwE&s_kwcid=AL!3739!3!340599302797!p!!g!!www%20qatar%20airlines%20com&ef_id=CjwKCAiA_MPuBRB5EiwAHTTvMWJdNonC0vhhhUeGifqhiuiuHxqeWH0Q4R9wUVKjWojn21GFkaz2NBoCCWQQAvD_BwE:G:s

Write A Comment

This site is registered on wpml.org as a development site.