Карнавалът във Венеция се провежда ежегодно, а през 2020 година стартира на 8 февруари и продължава на 25 февруари 2020 година.

История на Карнавала

През 1979 г. Италианското правителство решава да съживи интереса към историята и културата на Венеция и поставя традиционния фестивал в центъра на своите усилия. По повод възстановяването му студенти от венециански училища по изкуствата започват реконструкция на маските. Венеция отново става център на  провеждането на шумни и пъстри карнавали. Десет дни преди т.нар. “Пепелна Сряда“и началото на Великите Пости, според католическата традицияв грандиозното празненство взима участие не само Венеция, но и целият регион Венето. Корените на венецианския карнавал лежат в древните римски Сатурналии – ежегодни празници в чест на бог Сатурн, които са се провеждали след събирането на реколтата, по време на зимното слънцестоене, и са се съпровождали с масови увеселения и празненства. От там произлизат и карнавалните маски: по време на Сатурналиите на робите се е разрешавало да седят на една маса със стопаните си и за да не бъдат развалени веселията от съсловните предразсъдъци, всички криели лицата си с маски. За пръв път Венецианският карнавал се е състоял през ХІ век. Традицията на карнавалите е възобновена през 1980 г. и от тогава десетдневният бал-маскарад  традиционно започва с шумно шествие по улиците на града. Цветистият парад на преоблечените жители на шестте района, под предводителството на Дожа и Епископа, и в обкръжението на дворяните, създава усещането, че Венеция извършва пътешествие в своето минало. Маските – символ на венецианския карнавал, са тясно свързани с нейната история. Майсторите, създаващи маските, се стараят да придадат на своите творения индивидуалност и стил. Много от тях съдържат традиционни елементи, като например лице с клюнообразен нос на лекар от чумната епидемия или популярната маска Баута с издадена напред челюст. Ежегодно фестивалът се посещава от 3 милиона посетители от цял свят. Най-много от гостите на фестивала се събират на площад Сан Марко, където могат да бъдат снимани от професионални фотографи с професионални модели в ослепителни карнавални костюми. Можете да видите заедно герои от миналото и от съвременната поп култура. Ако не си носите костюм можете да наемете или купите такъв в някое от многобройните ателиета из града. Сега едно от най-важните събития във фестивала е конкурсът за най-красива маска, които се оценявана от международна комисия от дизайнери.
Не пропускайте това неповторимо преживяване, заслужава си!

https://www.ryanair.com/ba/en/trip/flights/select?RoundTrip=true&ADT=1&TEEN=0&CHD=0&INF=0&Origin=SOF&Destination=TSF&DateOut=2020-02-07&DateIn=2020-02-10&fbclid=IwAR3__xxxmvFrgE7TRXL6WBLPgZyeUZSd_-cad1Ozrb3zbefcTzb9AABpijs

Write A Comment

This site is registered on wpml.org as a development site.