Йордания

От 8 февруари Йордания отново въвежда за влизане в страната изискването за попълване на декларация и генерирането на QR код на адрес: https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html

QR кодът се представя при чекиране на летището на отпътуване. Напомняме, че за пътуващите до Йордания по въздушен път, в т.ч. български граждани, се изисква представянето на удостоверение за негативен PCR тест, извършен в рамките на 72 часа до влизане в страната, както и втори тест, извършен след пристигане на летището (цена 28 йордански динара), заплатени предварително чрез електронната платформа на адрес: https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html

Индонезия

От 9 февруари 2021 г., периодът на временните ограничения за влизане на територията на Република Индонезия се удължава до неговата отмяна с цел защита на гражданите на Индонезия от растящите случаи на предаване на инфекции с коронавируса COVID-19 заедно с неговите нови варианти: B 117, D614G и P1.
Забранява се на чужди граждани да влизат на територията на страната с изключение на:
– Притежатели на дипломатическа и официална / служебна виза с цел официално посещение
– Притежатели на дипломатическо и официално / служебно разрешително за престой;
– Притежатели на карта за временно пребиваване в Индонезия (KITAS) и Карта за постоянно пребиваване (KITAP).
– Чуждестранни граждани на които е разрешено влизането в страната по специална преценка и с писмено разрешение от съответните министерства / държавни институции.

– Пътници, чието влизане на територията на Индонезия е разрешено по силата на двустранната схема travel corridor arrangement (TCA) на правителството на Индонезия с ОАЕ, КНР, Република Корея и Сингапур.
На чуждестранни граждани, които биха искали да пътуват с цел туризъм или други цели извън горните категории все още е забранено влизането на територията на Република Индонезия.
От чуждестранните граждани, на които е разрешено влизането на територията на Република Индонезия по силата на цитираните по-горе изключения, се изисква да си направят 3 (три) RT-PCR теста: 72 часа преди заминаването им за Индонезия; 24 часа след пристигането им в Индонезия, както и 5х24 часа (5 денонощия) или 120 часа след пристигането им т.е. в края на периода на изолацията им в Индонезия. От чуждестранните граждани, на които е разрешено влизането на територията на Република Индонезия, се изисква също да прекарат 5-дневна карантина за тяхна собствена сметка в хотел, сертифициран от Министерство на здравеопазването на страната. Единствено за ръководителите на дипломатическите представителства и на международни организации заедно с членовете на техните семейства се допуска самоналожена петдневна карантина в техните резиденции или по местоживеене, а не в определен от властите хотел. Това не се отнася за останалите дипломатически служители.
След този период на 5х24 часа изолация в жилищата им или в хотел, всички международни пътници се окуражават от правителството на Индонезия да предприемат самоизолация в съответните им жилища за още 14 дни от датата на пристигането им в Република Индонезия.
От чуждестранните граждани, които са се самоизолирали в техните жилища или в хотел, се изисква да представят резултатите от техните втори и трети RT-PCR тестове до МВнР на Република Индонезия, които да ги предаде на Националната работна група по COVID-19 за да бъдат те от своя страна предадени на здравните власти на първия пункт от влизане на чуждестранните граждани на територията на Индонезия.
На 9 февруари 2021 г., бе съобщено, че губернаторът на Джакарта г-н Аниес Басведан е взел решение да удължи периодът на широкомащабни социални ограничения (PSBB) в столицата до понеделник, 22 февруари 2021 г. Поради предстоящия дълъг уикенд, свързан с празниците по китайската Нова година, губернатор Басведан настоява гражданите на Джакарта да не пътуват извън града, да се въздържат от посещение на места, където се събират много хора и да си стоят предимно по домевете, ако нямат съществени причини да излизат. Същевременно на търговските центрове/молове, супермаркетите и търговците на дребно от днес, 9 февруари, се разрешава да работят до 21 часа, вместо до 19 часа, а на бизнес компаниите вече се разрешава да работят с до 50% от техния капацитет от човешки ресурси, вместо както до сега – 25%. Те могат да приемат практика вече 50% от персонала им да работят от в къщи вместо досегашните 75%.

Куба

Всички пристигащи в Куба чужди граждани, както и кубинските граждани, които нямат обичайното си пребиваване в страната, следва да имат потвърдена резервация за хотел определен от здравните власти за минимум 5 нощувки (6 дни), както и за трансфер от летището до хотела. Периодът от време е необходим за получаване на резултат от втори RT-PCR тест, проведен на петия ден от пристигането. Резервации могат да бъдат направени чрез Кубинския портал за туризъм (www.cuba.travel ) и на уебсайтовете на туристически агенции (www.cubatur.cu); Havanatur(www.havanatursa.com), Viajes Cubanacan(www.viajescubanacan.cu ), както и в Бюрото за продажби, разположено в санитарната зона на летището. За времето на престоя в хотела гражданите следва да останат изолирани в стаите си под карантина.

Напомняме, че считано от 10 януари 2021 г. всички пристигащи в Куба следва да представят отрицателен ПСР тест, направен не по-късно от 72 часа преди пристигане в сертифицирани лаборатории в страната на произход, като и да попълнят декларация за здравословното си състояние. Остава и задължението за тестване за сметка на пътуващия с ПСР тест при пристигането. Чуждите граждани следва да притежават и застраховка, покриваща разходите за лечение на COVID-19.

Author

Comments are closed.