Туристическият бранш е един от най-зесегнатите от пандемията и това се забелязва във финансовите резултати на сектора. За първите 10 месеца на миналата година международните пътувания са се сринали със 72%, което е донесло загуба от 935 млрд. долара за световната туристическа индустрия.

Преди пандемията от коронавируса световният туристически сектор бележеше почти непрекъснат растеж в продължение на десетилетия. Броят на международните пристигания се увеличава от около 277 млн. през 1980 г. до 1,5 млрд. през 2019 г., според данни на Световната организация по туризма. Тази тенденция се забелязва и за България.

Двете най-големи кризи през последните десетилетия – епидемията от ТОРС от 2003 г. и световната финансова криза от 2009 г., са незначителни удари в сравнение с пандемията от COVID-19.

Графика: Statista

Всички се питат кога отново ще може да пътувамe свободно и спокойно. Специалистите залагат големи надежди на ваксините и желанието на хората да пътуват. Прогнозите обаче са, че секторът ще се възстанови след около 2.5 до 4 години. Очаква се хората да започнат да пътуват на близи дестинации, което да засили бранша в определени региони, а постепенно хората да пътуват на дълги разстояния. Остава въпросът с бизнес пътуванията, които се очаква драстично да намалеят в близките години, защото компаниите искат да спестят разходи и хората свикнаха да осъществяват срещите си онлайн.

Централна и Източна Европа – с почти 70% спад

Конкретно за Европа спадът е с 68.5% спрямо предходната 2019 г., през която са се състояли общо над 744 млн. задгранични пътувания на континента с минимум 1 нощувка в хотел или друго място за настаняване. Нивата в Централна и Източна Европа са малко по-високи от средноевропейските: спадът в пътуванията е с 69.6% за първите 10 месеца. Но данните сочат, че най-тежък удар са понесли северните държави и ключовото за туристическа Европа Средиземноморие, където сривът прехвърля границата от 70%.

Author

Comments are closed.