С многобройните си зелени площи и добре запазена природа, Осло се счита за една от най-благоприятните за живеене столици в Европа.

Столицата на Норвегия е разположена в южната част на страната, в най-северната част на едноименния Ослофиорд. С население малко над 613 000, това е най-многолюдният град в страната. В същото време се нарежда и сред най-малките (по население) столици в Европа.

Спокойно може да се твърди, че Осло е една от най-зелените столици в Европа – около 2/3 от площта й е заета от паркове, гори и хълмове, които са защитени. Смята се дори, че няма място в града, което да е на повече от 15 мин разстояние от дива природа. Множеството интересни паркове, обаче, съвсем не са всичко, което очарова посетители на Осло. Някои от най-основните туристически атракции включват: крепостта и замъкът Акешус, Кралският дворец, Норвежкият парламент Стортингет, кметството, Катедралата, Старият университет, сградата на операта, яхтеното пристанище и други. В града могат да бъдат разгледани и множество музеи, сред които особен интерес будят музеят на викингите и Националният музей, където е изложен дървеният сал „Кон-Тики“, с който Тур Хейердал прекосява Тихия океан.

Операта в Осло

https://www.norwegian.com/en/ipr/Booking?mode=ab&fbclid=IwAR1DzOcuuqLtj8Fv4prsw2QdMuzai9Y1_HvAV7PHhgNF2O7ZrdZou-lnaDc#/login

Write A Comment

This site is registered on wpml.org as a development site.