IATA: пътническият трафик може да не се възстанови до 2024 г.
Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) публикува актуализирана глобална прогноза за пътниците, показваща, че възстановяването на трафика е по-бавно, отколкото се очакваше.

Най-добрият сценарий:

Глобалният пътнически трафик няма да се върне на нивата преди COVID-19 до 2024 г., година по-късно от първоначалните прогнози.
Очаква се възстановяването при пътуване на къси разстояния да се случи по-бързо, отколкото при пътуване на дълги разстояния.
Юни 2020 г. пътническият трафик предвещава по-бавно възстановяване от очакваното. Трафикът е намалял с 86,5% в сравнение с периода преди година. Това е леко подобрено от свиването с 91.0% през май. Това беше обусловено от нарастващото търсене на вътрешните полети, особено в Китай.

По-песимистичните перспективи за възстановяване се основават на редица скорошни тенденции:

Бавно овладяване на пандемията в САЩ и развиващите се икономики: Въпреки че развитите икономики извън САЩ до голяма степен успяват да ограничат разпространението на вируса, в тези икономики и в Китай са се появили нови огнища. Освен това разваващите се икономики не показват тенденция за справяне с вируса. Общият им брой в комбинация със САЩ представлява около 40% от световните пазари за въздушни пътувания. Продължаващото им затваряне, по-специално за международни пътувания оказва голямо въздействие върху възстановяването.

По-малко бизнес пътувания: Очаква се бюджетите за корпоративни пътувания да бъдат много ограничени, тъй като компаниите продължават да са под финансов натиск, дори когато икономиката се подобрява. Освен това видеоконференциите започват да се налагат като заместител на личните срещи.

Слабо доверие на потребителите: Доверието на потребителите е слабо, предвид опасенията относно сигурността на работното място и нарастващата безработица, както и рисковете от заразяване с COVID-19. Около 55% от анкетираните в проучването на IATA не планират да пътуват по въздух през 2020 г. Очаква се броят на пътниците да нарасне до 62% през 2021 г. спрямо същият период за 2020 г., но все пак ще намалее с почти 30% в сравнение с 2019.

Междувременно, тъй като вътрешните пазари се отварят по-бързо от международните пазари и тъй като изглежда, че пътниците предпочитат пътуванията на къси разстояния в сегашната ситуация международните пътувания ще се възстановят по-бавно от очакваното.

Научният напредък в борбата срещу COVID-19, включително разработването на успешна ваксина, може да позволи по-бързо възстановяване.
Всичко това сочи към по-дълъг период на възстановяване и повече болка за индустрията и световната икономика “, заяви Александър де Юниак, генерален директор и изпълнителен директор на IATA.

Write A Comment

This site is registered on wpml.org as a development site.