Атина – град с над 3000-годишна история, който задължително трябва да посетите поне веднъж в живота си. Гръцката столица, носеща името на богинята на мъдростта и войната, неслучайно е привлекателна дестинация за милиони туристи и предлага изобилие от атракции и забележителности, които си заслужава да бъдат видени.  Едни от най-популярните са:
1. Пантеонът на Акропола. Издигнат на хълм, който гледа към града, Партенонът е най-важният храм на Акропола, посветен на Атина – покровителката на града, и построен в знак на благодарност за закрилата й и победата над персите при Маратон. Проектиран е от известния скулптор Фидий и някога е бил дом на множество съкровища, сред които се откроявала огромна статуя на Атина от злато и слонова кост.
2. Древна Агора. Намираща се в северозападната част на Акропола, Древната Агора е мястото, което се счита за родно на гръцката демокрация – на този някога централен площад и оживен пазар древните гърци се събирали и обсъждали политически, културни и всякакви други въпроси. Тук своите дискусии със съгражданите си провеждал и Сократ. В най-високата част на Агората може да посетите и храма на Хефест – най-добре запазеният древногръцки храм благодарение на това, че е бил превърнат в църква през 7 век.
3. Храмът на Зевс. Известен като най-големия храм в Гърция, Храмът на Зевс Олимпийски е бил строен цели седем века – завършен е окончателно при император Адриан през 132 г. пр.н.е. В момента от масивния архитектурен комплекс са запазени само 15 огромни колони – първоначално са били 104. Те са с височина 17 метра, а между тях са били поставени две огромни статуи от злато и сребро.

https://www.ryanair.com/ie/en/booking/home/SOF/ATH/2019-12-31/2020-01-05/1/0/0/0

Write A Comment

This site is registered on wpml.org as a development site.