Не пропускайте световната класика, балетът “Корсар”.

Корсар“ е балет в 3 действия и 5 картини по музика на Адолф Адам, хореография на Жозеф Мазилие и либрето на Жул-Анри Верноа дьо Сен-Жорж, базирано на едноименната поема на Байрон.

Първото представление е на 23 януари 1856 г. на сцената на Пале Гарние в Париж. Повечето съвременни постановки използват редакциите на Мариус Петипа, правени за Имперския балет в Санкт Петербург.

Действащи лица

  • Конрад – корсар (пират)
  • Бирбанто – приятел на Конрад, пират
  • Али – прислужник на Конрад
  • Медора – робиня
  • Гюлнара – робиня
  • Исак Ланкедем – търговец на роби
  • Саид паша – местен велможа
  • пирати, робини

Пролог

Пиратът Конрад и приятелят му Бирбанто отплават с кораба им към Турция.

Първо действие – На пазара

Конрад и Бирбанто пристигат на пазара за роби, където Ланкедем продава млади момичета робини. Конрад вижда красивата робиня Медора и се влюбва в нея от пръв поглед. Фанфари оповестяват пристигането на Саид паша, на който Ланкедем предлага три робини, но и трите са отхвърлни. Търговецът тогава предлага четвърта – красивата Гюлнара, която пашата купува. Следва Медора, която пашата също купува. Конрад заповядва на прислужника си да открадне Медора, а пиратите атакуват селото и отвличат Ланкедем.

Второ действие – В пещерата

Конрад показва на Медора пещерата, в която лагерува. Бирбанто вика пиратите, които носят плячката си и водят Ленкедем и робините. Медора, Конрад и прислужникът му танцуват, за да забавляват останалите. Медора моли Конрад в името на любовта им да освободи всички робини. Конрад се съгласява, но Бирбанто се противопоставя на идеята и се опитва да вдигне бунт срещу Конрад. Бунтът е неуспешен, но Бирбанто не се е отказал от намернията си. С помощта на Ланкедем той дава на Медора роза, напръскана с опиат, която тя дава на Конрад. Корсарят е упоен и заспива дълбоко. Пиратите се връщат в пещерата и се опитват да отвлекат Медора, която се съпротивлява и успява да наръга Бирбанто с кама в ръката. В суматохата Ланкедем отлича момичето и избягва. Бирбанто е готов да убие Конрад, но планът му е осуетен от прислужника на Конрад. Конрад се събужда и открива, че Медора липсва. Бирбанто се преструва на невинен и се кълне във вярност на съкрушения Конрад.

Трето действие – В двореца на Саид паша

Първа картина – Гюлнара забавлява пашата, когато пристига Ланкедем със забулената Медора. Саид паша е доволен, че робинята е хваната и обявява, че ще я направи своя жена.

Втора картина – Оживялата градина – Саид паша сънува всичките си жени в красива градина.

Трета картина – Сънят на пашата е прекъснат от появата на Конрад, Бирбанто и пиратите, преблечени като поклонници. Саид паша ги кани в двореца си. Медора разпознава Конрад. Пиратите се разкриват, настава суматоха и пашата избягва заедно с телохранителите и жените си. Пиратите ликуват. Бирбанто тръгва да преследва Гюлнара, но е видян от Медора и Конрад. Медора разкрива предателството на Бирбанто и Конрад го убива. С помощта на прислужника си Конрад избягва с Медора и Гюлнара и се връща на кораба си.

Четвърта картина – Бурята – Пиратският кораб плава в тихо море. Конрад държи Медора в обятията си. Изведнъж се издига буря и небето е разкъсано от светкавици. Силният вятър къса платната, а мачтата е прекършена на две. Корабът потъва в бурното море.

Епилог

Вятърът утихва и морето се успокоява. Луната изгрява в небето и осветява Конрад и Медора, които по чудо са успели да се задържат на една скала, невредими. И двамата отправят благодарност към провидението за спасението си, което е доказателство за силата и чистотата на любовта им.

Моля, обърнете внимание, че линкът ще бъде актуален в продължение на 24 часа след началото на премиерното предаване в 19 часа на 15-ти Април, 2020.

Author

Write A Comment